https://www.gokceadarehberim.com/nm-Co%C4%9Frafya-cp-90
Gökçeada, Türkiye’nin en büyük adası olarak 289.5 km2 yüzölçümüne ve 95 km. kıyı şeridi uzunluğuna sahip. Adanın kuzey-güney uzunluğu 13 km., doğu-batı uzunluğu 29,5 km. Çanakkale Boğazı’nın kuzeybatısında yer alan Gökçeada’nın kuzeyinde Semadirek Adası, doğusunda Gelibolu Yarımadası, güneybatısında Limni Adası ve güneyinde Bozcaada bulunuyor.
Coğrafi yapısı çok engebeli ve volkanik kütlelerden oluşuyor. Adanın %77’si dağlık, %12’si engebeli, %10’u ise ova. Adanın en yüksek noktası 673 mt. ile Doruk Tepesi.
Türk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV) tarafından adanın deniz ve kara alanı için ön fauna-flora envanteri çıkartılarak 180 tür deniz canlısı tespit edilmiş. Adanın kuzeyinde deniz canlıları açısından oldukça zengin bir bölge, 1999 yılında Türkiye’nin ilk sualtı parkı ilan edilmiş. Burada her türlü su ürünleri avcılığı yasaklanarak sadece bilimsel araştırmalara açılmış.
Jeolojik Yapı
Gökçeada, genç jeolojik döneme ait kayaçlardan oluşuyor. Benzersiz jeolojik oluşumlar ve jeomorfolojik yapılar görülüyor. Rüzgar özellikle adanın dik ve sarp uzanan kuzey kıyılarında ilginç şekiller oluşturuyor. Bunlara Kaşkaval Burnu(Peynir Kayalıkları) ve Yıldızkoy’da rastlamak mümkün.
Volkanik bir yapı hakim olmasından dolayı dev kazanları, sualtı mağaraları, lav kayaları ve ponza taşları adada çokça bulunan jeolojik yapılar. Adanın kuzey bölgesinde fokların yaşadığı 5 mağara bulunuyor. Demir madeni ve granit adada bulunan yeraltı kaynakları.
Su Kaynakları
Gökçeada içme suyu bakımında kendine yeterli potansiyele sahip nadir yerlerden. Tatlı su kaynaklarının çokluğu bakımından adalar arasında Ege Denizi’nde birinci, dünyada ise dördüncü sırada. Adada 4 gölet ve 1 baraj gölü bulunuyor. Zeytinliköy Barajı adanın içme ve kullanma ihtiyacını büyük ölçüde karşıladığı için göletlerden sadece tarım amaçlı sulama için yararlanılıyor. Adada akarsu bulunmuyor. Çok sayıda dere ise yazın kuruyor.
Gökçeada’da iyi nitelikli pek çok su kaynağı bulunuyor. Adanın volkanik yapısı yeraltı suları açısından zengin olmasını sağlıyor. Adada dolaşırken yollar üzerinde memba suyu akan çok sayıda çeşmeye rastlayacaksınız.
|