ERCAN ÇELİK

 İstiyorsak; güneş olsun sevgimiz; gülümsesin, yüzümüz yüzünüze, Kardeşlik ve birlik içinde, mutlaka selam vermeliyiz birbirimize  

    Son Dakika :   
 
 

SENTURK

 

 

 

 AROMATİK TIBBİ BİTKİLER                 

EZAN OKUMA 

Ana Sayfa
Kuran-ı Kerim Değişik Dillerde
İletişim
Ercan ÇELİK Özgeçmiş
Günlüklerim
Ziyaretçi Defteri

 

 

ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞÜNE

MARMARA ADASI

1-ÖzelAĞAÇLANDIRMA

ÇÖPDEN MAZOT ÜRETİMİ

                         



SERA ETKİSİ KARBONDİOKSİT ARTIŞLARI


Marmara Adası Özel Ağaçlandırma


Küresel Isınma Ve Ağaç"Ercan Çelik"

Anket
Anket Seçilmemiş
Diğer Anketler

Ziyaretçiler
Toplam Ziyaretçi :  791339
Bugün Ziyaretçi :  70
Aktif Ziyaretçiler :  1

BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİK ve DOĞAL HAYAT    HAYVANLAR ALEMİ FOTOĞRAFLARI

SİYEZ BUGDAYI

 

SİYEZ BUĞDAYI

       Siyez buğdayının geçmişi bazı kaynaklara göre 12 bin yıl öncesine  dayanmaktadır. Urfa GÖBEKLİTEPE'deki kazılarda  yiyecek olarak siyez buğdayı, badem ve yer fıstığı bulunmuştur. Dolayısı ile siyez, günümüz buğdayının atasıdır. Siyez buğdayı nerede üretilir? Sorularını yanıtlıyoruz. Atalık tohumlar listesinde ilk sırada yer alan siyez buğdayı modern buğdayın atası olarak biliniyor. Dünyada on iki bin yıllık süre içinde pek çok şey değişti ancak siyez buğdayı özünü korumaya devam ediyor. Kökeni siyezden gelme olan modern buğdayın kromozom sayısı 48’e kadar yükselirken siyez buğdayının kromozom sayısının 14’te kalmıştır. Günümüzde bir tarlaya baktığınız zaman siyez başını rahatlıkla anlayabilirsiniz. Sık kavuz yapısı ve tek başakçıklı yapısı ile siyez buğdayı kendisini hemen belli eder.

Siyez buğdayı sık kavuz yapısı sayesinde hastalıklara ve zararlılara karşı kendini korurken soğuğa karşı oldukça dayanıklı. Kavuzun bu kadar sert olması buğdayı işleme noktasında üreticiye zorluk getiriyor. Fakat siyez buğdayı sert kavuzu sayesinde on binlerce yıl öncesinden bugüne kadar gelebilmiştir. Böylesi zor işlenen ve insan sağlığına çok faydalı olan siyez buğdayı nerede üretilir?

Siyez Buğdayının Anavatanı Neresi?

Modern buğdayın atası olan siyez buğdayının ilk olarak Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde urfa civarında Karacadağ’da yetiştirildiği düşünülüyor.Göbekliitepe'deki kazılarda çıkan tek tahıl siyez buğdayıdır.Siyez buğdayı en vahşi buğday türüdür.

Bununla birlikte siyez buğdayının Anadolu’nun yerli tohumu olduğunu eklemek gerekiyor. Çünkü siyez buğdayı gelişimini Anadolu topraklarında tamamlamış bir atalık tohum. Siyez buğdayının en çok Kastamonu’da üretildiği biliniyor. Kastamonu’da ise özellikle İhsangazi, Devrekâni ve Seydiler ilçelerinde yetiştiriliyor.

Türkiye’de Kastamonu’dan farklı olarak Sinop, Çankırı, Çorum, Bilecik, Kayseri, Erzincan, Tekirdağ, Kocaeli, Edirne ve Kars’ta da üretiliyor. Siyez buğdayı ekimi Türkiye sınırları içinde gün geçtikçe yayılıyor. Siyez buğdayı yapı olarak soğuk havayı ve kar altında kalmayı seven bir buğday cinsi. Bilimsel olarak bir veri sunulamasa da Kastamonu yöresinde yetiştirilen siyez buğdayının koku ve tat bakımından daha farklı olduğu pek çok kişi tarafından ifade ediliyor.

Siyez Buğdayı Yurtdışında Üretiliyor Mu?

10 bin yıllık bir geçmişe sahip olan modern buğdayın atası siyez yapısında mineral açısından zengin olan Lutein adı verilen antioksidanı barındırıyor. Siyez buğdayı nerede üretilir sorusuna cevap olarak: Günümüzde siyez buğdayı dünyada az miktarda Fransa, Hindistan, İtalya, Fas, Balkanlar ve Türkiye’de yetiştiriliyor. Tarım ülkelerinde siyez buğdayı sert kavuzu ve düşük verimi nedeniyle fazla üretim yapılmayan bir buğday cinsi olarak bilinirdi. Fakat siyez buğdayının insan sağlığına olan faydaları ortaya çıktıkça ve organik beslenmeye olan ilgi artmaya başladıkça üretimi de yükselmiştir. En verimsiz topraklarda dahi kolayca yetişen siyez buğdayı yetiştirilmesi de oldukça kolay bir bitkidir.

Siyez buğdayı sulanmaya, ilaçlanmaya ve gübrelenmeye ihtiyaç duymaz. Bu özellikleri ile doğaseverleri ve çevreyi korumaya önem veren kişileri sevindiren siyez buğdayı sadece Kastamonu’daki üretimi yıllık 150-200 bin tonu bulur. Gün geçtikçe eski değerine ulaşan siyez buğdayının iç ve dış pazarlarda daha hasadı olmadan siparişi alınır. Kastamonulu köylüler "Siyez buğdayı için taşa atsan çıkar” der.

Siyez Anadolu’ya Özgü Bir Buğday Türü Mü?

Siyez buğdayı kesinlikle Anadolu’ya özgü bir buğday türüdür. Anadolu topraklarında gelişimini tamamlamış olan siyez buğdayı Anadolu’nun tohumu olarak bütün dünyada tescillenmiştir. Türkiye’nin en kaliteli Siyez buğdayı Kastamonu yöresinde yetişir. Siyez buğdayı atalık bir tohumdur. Sağlık açısından oldukça yararlı bir besin olmasının yanı sıra atalık tohum olduğu için ülkemizin sahip çıkması gereken bir tohum olması açısından oldukça önemlidir.

Siyez Evi, Kastamonu'da özenle yetiştirdiği siyez buğdayını üretim aşamalarından başlayarak sofralarımızda taşımaktadır. Siyez bebek tarhanasından siyez makarnasına ve ekmeğine kadar birçok çeşide göz atabilirsiniz.

Siyez Buğdayı Tohumu

Siyez buğdayı hasattan sonra çok rahat tohumluk olarak ayrılabilen bir tohumdur. Hasadı yaptıktan bir sene sonra bu tohumları ekerek siyez buğdayı yetiştirebilirsiniz. Anadolu’nun atalık tohumu olan siyez buğdayına ilgi gün geçtikçe artmaktadır. Siyez buğdayının ekimi ile ilgili Amerika Birleşik Devletleri’nin yanı sıra Ukrayna ve İspanya’da da çalışmalar sürdürülüyor. Pek çok yetkili siyez tohumunun bu ülkelere Türkiye’den gönderildiğini düşünüyor.

Siyez Buğdayının Diğer Buğdaylardan Farkı Var Mı?

Siyez buğdayı içeriğiyle A vitaminine sahiptir. Tokluk hissi veren siyez buğdayı bu yönüyle kan şekerinizi yavaş yavaş yükseltiyor ve ani acıkmaları önlüyor. Siyez buğdayını modern buğdaylardan ayıran birçok farklılık sayılabilir. Siyez buğdayı tam bir mineral deposu olarak tanımlanabilir. Çinko, magnezyum ve kalsiyum açısından oldukça zengin ve sindirimi diğer buğday cinslerine göre daha kolay. 

Siyez Buğdayı Glüten İçerir Mi?

Siyez buğdayı tıpkı diğer buğdaylar gibi glüten içeriyor. Fakat glüten yönünden diğer buğdaylardan farkı daha az glüten içermesi. Pek çok kişi siyez buğdayının glüten içermediğini düşünüyor.Bu nedenle, glütene intoleransı olanlar ve çölyak hastaları siyez buğdayından elde edilen ürünleri tüketiyor. Ancak siyez buğdayının yapısında az da olsa glüten bulunuyor. Siyez buğdayını diğer buğdaylardan farklı kılanlardan biri de yapısında glüten daha az miktarda olduğu için kolay sindirilmesi. Glütene intoleransınız varsa ya da çölyak hastasıysanız siyez buğdayını ve siyez buğdayından üretilen ürünleri doktorunuza danışmadan yememenizde fayda var.

Siyez Buğdayı Nasıl Tüketilir ?

Eğer, siyez buğdayını buğday olarak tüketmek istiyorsanız haşlayarak tüketebilirsiniz. Siyezin kavuzu sert olduğu için biraz daha uzun süre haşlamanız gerekir. Siyez buğdayını bir başka tüketme yolu ise bulgur pilavı olarak tüketmekten geçiyor. Siyez buğdayından elde edilen siyez bulgurundan birbirinden lezzetli pilavlar pişirebilirsiniz. Tıpkı siyez buğdayı gibi siyez bulgurunu da biraz daha uzun ateşte tutmanız gerekiyor. Bunun yanında siyez buğdayının öğütülmesi sonucu elde edilen siyez unundan birbirinden lezzetli ekmek, pizza, kurabiye, kek, poğaça gibi tarifleri deneyebilirsiniz. 

 

 

Ekleyen:  Ercan ÇELİK
Ekleme Tarihi:  1.7.2021
İzlenme:  873
Yazdır:Yazdır
 
Eklenen Yorumlar 
Bu Konuda En Çok Okunan Yazılar
 
TIBBİ AROMATİK BİTKİLER, KARABUĞDAY, TEFF,KİNOA,CHİA,
İklim Ve Toprak İstekleri: Akdeniz bölgesine ait bir bitki olmasına rağmen soğuklara dayanabilen bir bitkidir. Toprak yönünden fazla seçici değildir. Killi taban arazilerde daha iyi gelişir.
Ercan ÇELİK [ 7.1.2013 Devamı
 
TROPİKAL BİTKİLER AĞAÇLAR MANGO AVAGADO MUZ
Mango faydası ve kullanım kapsamı oldukça geniş bir meyve olmasının yanı sıra, lif ve C vitamini açısından oldukça zengin bir meyvedir. Saç ve cilt güzelliğinde doğal bir maske özelliğinde kullanılırken, birçok kozmetik ürünü
Ercan ÇELİK [ 7.1.2013 Devamı
 
MARMARA ADASI ÖZEL AĞAÇLANDIRMA, ARICILIK,HAYVANCILIK
2015 YILI BAŞLANGICINDA AĞAÇLANDIRMA SAHASININ İÇERİSİNE Nebi Baysal ile 50nADET ARI ALDIKLARINI, ORGANİK ARICILIK YAPILACAĞINI BUNUN İÇİN ARI SERTİFİKASI OLAN FEHMİ KiLIÇ'ı İŞE ALDIKLARINI,ÇALIŞANLARIMIZ SÖYLEMİŞTİR.
Ercan ÇELİK [ 7.4.2018 Devamı
 

CEVİZİN İNSANAveİNSANLIĞA FAYDALARI

  • En Çok Okunanlar
  • MUSTAFA KEMALİN SAKL...
  • ÇEVRE BAKANLIĞI TEFT...
  • GÖKÇEADA...
  • TÜRKİYE,DAĞLARI,GÖLL...
  • VAKIFLAR ANKARA BÖLG...
  • SİVRİHİSAR KAYMAKAML...
  • Değerli KARDEŞLERİM ...
  • VAKIFLAR GENEL MÜDÜR...
  • TARIM Ve ORMAN BAKAN...
  • ESCAN A.Ş.Genel Müdü...
  • VALİLİKLERE AÇIK ÇAĞ...
  • 1938 deki Durumumuz ...
  • ESCAN ENERJi,SU,ÇEV...
  • Sevgi Kardeşlik Birl...
  • Hz.Ali Ve Muaviye Sa...
  •  
  • En Son Eklenenler
  • ÇEVRE BAKANLIĞI TEFT...
  • MUSTAFA KEMALİN SAKL...
  • GÖKÇEADA...
  • TÜRKİYE,DAĞLARI,GÖLL...
  • KIYMETLİ ESCAN TOPL...
  • Değerli KARDEŞLERİM ...
  • VAKIFLAR ANKARA BÖLG...
  • SİVRİHİSAR KAYMAKAML...
  • ESCAN ENERJi,SU,ÇEV...
  • ESCAN A.Ş.Genel Müdü...
  •  

     

    Her Hakkı Saklıdır. ERCAN ÇELİK© 2013 Tasarim : Linear Yazilim