ERCAN ÇELİK

 İstiyorsak; güneş olsun sevgimiz; gülümsesin, yüzümüz yüzünüze, Kardeşlik ve birlik içinde, mutlaka selam vermeliyiz birbirimize  

    Son Dakika :   
 
 

SENTURK

 

 

 

 AROMATİK TIBBİ BİTKİLER                 

EZAN OKUMA 

Ana Sayfa
Kuran-ı Kerim Değişik Dillerde
İletişim
Ercan ÇELİK Özgeçmiş
Günlüklerim
Ziyaretçi Defteri

 

 

ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞÜNE

MARMARA ADASI

1-ÖzelAĞAÇLANDIRMA

ÇÖPDEN MAZOT ÜRETİMİ

                         



SERA ETKİSİ KARBONDİOKSİT ARTIŞLARI


Marmara Adası Özel Ağaçlandırma


Küresel Isınma Ve Ağaç"Ercan Çelik"

Anket
Anket Seçilmemiş
Diğer Anketler

Ziyaretçiler
Toplam Ziyaretçi :  804611
Bugün Ziyaretçi :  4
Aktif Ziyaretçiler :  1

BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİK ve DOĞAL HAYAT    HAYVANLAR ALEMİ FOTOĞRAFLARI

GOJİ BERRY (Kurt ÜZÜMÜ) FAYDALARI VE NASIL KULLANILACAĞI

Goji berrynin (Kurt üzümü) faydaları nelerdir?

goji berry faydaları

Alternatif tıbba rağbetin büyük ölçüde arttığı bugünlerde doğal mucizeler de bir bir gün yüzüne çıkıyor. Çin'de yüzyıllardır kullanılan mucize olarak adlandırılabilecek goji berry de bunlardan yalnızca biri. Peki, goji berry nasıl bir meyvedir? Goji berrynin bilinmeyen faydaları..

 Mutluluk meyvesi "goji berry" 

Menşesi "Tibet" olarak gösterilen goji berry; mutluluk meyvesi şeklinde adlandırılırmış. Ülkemizde ise şekli itibariyle kırmızı bir üzümü çağrıştıran goji berry, "kurt üzümü" tabiriyle anılıyor. Yüksek oranda antioksidan içeren goji berry, Himalayalar, Tibet, Çin gibi Uzak Doğu Asya yörelerinin mucizelerinden biri. İşte, saymakla bitmeyecek faydalarıyla goji berry...

Goji berrynin (Kurt üzümü) faydaları nelerdir?

"Goji berry"nin mucizevi faydaları:

C vitamini deposu; Malum sonbahar ve ardından kış mevsimi soğuk algınlığını da beraberinde getirir. Ancak C vitamini deposu goji berry bu hastalıkların önüne geçmek için birebirdir. C vitamini içerir deyip geçmemek gerekir çünkü; goji berryde bir portakalda bulunandan tam 4 katı C vitamini vardır.  

Yaşlanmayı geciktirirAntioksidan özellliği ve liflli yapısıyla yaşlanmayı geciktiren goji berry antiaging görevi görür Aynı zamanda ciltte bulunan serbest radikallerin olumsuz etkilerinin önüne geçen goji berry, hem yaşlanmayı ve cilt güzelliğini, sağlarken hem de ciltte oluşabilecek en büyük problemlerden olan cilt kanserini büyük ölçüde engeller.

Mutluluk verir; Günümüz psikolojik problemlerinin başında gelen anksiyete, depresyon vb. ruhsal sorunların giderilmesine yardım eder. Daha önce de belirttiğimiz gibi mutluluk meyvesi olarak anılan goji berry, Çin'deki inanışa göre de yaşam enerjisini artırır. 

Enerji verir; Dinlenmiş bir beden ve berrak bir zihinle güne başlamak gibisi yoktur. Mucize goji berry yine bu noktada devreye girer; geleneksel Çin tıbbında baş ağrısı ve sersemlik hissinin giderilmesi için en çok başvurulan doğal kaynaktır. Ancak goji berry’i uykudan önce almamaya dikkat etmek gerekir. 

Yağları yakar, kiloları verdirir; Kilo vermek isteyen ve bu sürece giren birçok kişinin kilo vermenin yanındaki diğer bir problemi yağ yakımıdır. Yağ yakmak için birebir olan goji berry ise, 19 farklı amino asit içeriği ile tam bir yağ yakıcıdır. Bunun nedeni de; proteinin yapı taşı olan amino asitlerin kasların yenilenmesi ve büyümesini sağlaması ve bu sayede yağ yakımını hızlandırmasıdır. Beraberinde bolca su içilmesi gereken bu amino asit içerikli besinler, yağ yakımı anahtarıdır. 

İnsülin ve şekeri dengeler; dünyada en yaygın şeker hastalığı olan Tip 2 diyabeti olan kişilerde az olan insülin üretimini ve şeker seviyesini dengede tutar. Ancak uyarmak gerekir ki, bu tip gıda takviyesi olacak ilaç kullanan kişilerin öncelikle hekimlerinin görüşüne başvurmaları gerekir. 

Mide sorunlarını hafifletir; Gastrit gibi mide sorunlarının düzelmesi için oldukça yardımcı olan goji berrynin kendisi yerine suyunun bu konuda daha başarılı olduğu söyleniyor. Mucize küçük meyve goji berry aynı zamanda sindirimi de kolaylaştırıyor. 

Kolesterolü dengeler; mucizeleri saymakla bitmeyen goji berrynin diğer bir etkisi kolesterol üzerindedir. Goji berry, kötü kolesterolün önüne geçer.

Göz sağlığı için birebir; Göz sağlığı açısından hayati önem taşıyan mineral ve vitaminlerden; A vitamini, zeaksantin, beta karoten gibilerini içeren goji berry göz sağlığına da faydalıdır. Goji berry içerdiği bu besin ve minerallerin yardımıyla katarakt oluşmasını önlediği gibi, yaşlanmadan kaynaklanan görme sorunlarına yakalanma riskini azaltabilir.

Doğurganlığı artırır; Asya ve Uzak Doğu ülkelerinde kısırlık tedavisi için kullanılan goji berrynin doğurganlığı artırdığı ve strese bağlı hücre azalmasını engellediği söyleniyor. 

goji berry

Aman Dikkat! 'Goji berry'nin de fazlası zarar!

Her şeyin olduğu gibi goji berrynin de fazlasını tüketmek bazı problemlere yol açabiliyor. Diyabet hastaları ve diyabet ilaçları kullanan kişiler, ilaçların etkisini azaltmasından dolayı goji berry'den uzak durması gerekiyor. Fazla tüketilmesi durumunda goji berry hipertansiyona neden olabiliyor. 

Goji berry alerjiye yatkın olan kişilerin dikkatli kullanmaları gerekir. Ayrıca kan sulandırıcı ilaçlarla, şeker hastalığı ilaçlarıyla ve yüksek tansiyon ilaçları ile etkileşime girebilir. Bu ilaçları kullananların doktoralarına danışarak tüketmeleri gerekir.

Enerji seviyesini arttıran goji berry'nin tüketilme oranını dengede tutamadığınızda konsantrasyon bozukluğu, hiperaktiflik ve huzursuzluk yapabiliyor. Yine fazla yendiğinde kan akışını normal seviyelerin üzerine çıkartır. Goji meyveleri aşırı tüketildiğinde; baş dönmesi, göz rahatsızlığı, bulanık görme ve halüsinasyonlar gibi şiddetli yan etkilere yol açabilir. Bu nedenle goji berryi de kararında ve kontrollü tüketmekte fayda var.

  GOJİ BERRY NASIL KULLANILIR?

Mutluluk veren meyvenin nasıl kullanıldığı etkisi bakımından oldukça önemli. Çünkü her yiyecekte olduğu gibi fazla kullanımı bazı yan etkilere sebep olabilir. Bu nedenle goji berry günlük nasıl kullanılır bilmek gerekir.

   Faydalı olması için öncelikle en doğalına ulaşmak şart.

   En etkili sonuca ulaşmak içinse düzenli kullanmak önemlidir.

    Her gün düzenli olarak kullanıldığında faydalarını birer birer göstermeye başlar.

      Goji Berry Nedir, Nasıl Kullanılır?

   Orta Asya’da çok eski zamanlardan beri kullanılan goji berry ülkemizde ‘kurt üzümü’ veya ‘mutluluk meyvesi’ isimleri ile anılır. Adından da anlaşılabileceği gibi mutluluk veren, şifa dağıtan bir meyve olarak kullanımı günümüzde de devam etmektedir. Kaynağı Orta Asya olsa da ülkemizde de rahatlıkla yetiştirilebilir.

     Peki ‘goji berry nasıl kullanılır?’ diyorsanız endişelenmeyin, kullanımı oldukça kolay. Çünkü goji berry hiç bir işlem yapmadan taze meyve olarak tüketilebilir. Taze meyvenin suyu sıkılıp lezzetli bir hale getirilerek içilebilir. Tazesine ulaşmanın zor olduğu durumlarda veya tadından hoşlanılmadığında kurutulmuş yaprakları da kullanılabilir. Kurutulmuş goji berry yaprakları meyve çayı gibi demlenir.

    Uzmanlar goji berry üzümü nasıl kullanılır? sorusuna en çok ‘kurutulmuş ve işlem görmemiş’ yanıtını verir.

Goji Berry Zayıflamak İçin Nasıl Kullanılır?

Goji berry üzümü kullanımının en yaygın amacı ise zayıflamaktır. Diyette olan kişilerin goji berry zayıflamada nasıl kullanılır bilmesi gerekir.

Goji berry, antioksidan etkisi olduğundan sindirim sistemini düzenleyerek vücuttaki zararlı maddeleri uzaklaştırır. Aynı zamanda enerji vererek metabolizmayı da hızlandırır. Aslında goji berry nasıl kullanılırsa zayıflatır sorusunun yanıtı düzenli kullanmakta yatar. Diyetteyken ister taze ister kuru olarak kullanılabilir. Özellikle sabah öğünlerinde oldukça etkilidir. Sabah kahvaltısı dışında ise tatlı krizlerini önleme amaçlı ara öğünlerde kullanılabilir.

 

Goji Berry Kremi Nasıl Kullanılır?

Goji berry meyvesi özlerinden yapılan krem cilt için yenileme amaçlı kullanılır. İçeriğindeki vitamin ve mineraller sayesinde cildi besler ve cildin yenilenmesine yardımcı olur. Kadınların büyük bir problemi olan kırışıklık tedavisinde etkili olduğu söylenir. Aynı zamanda da cildi nemlendirir.

Kremi kullanmadan önce cildin temizleme sütü, kremi veya sabun ile temizlenmesi, arındırılması gerekir. Sonrasında nohut tanesi kadar minik bir goji berry kremalınarak yüz bölgesine masaj hareketleri ile yedirilir. Krem ilk günlerde nem ve yatıştırma etkisini gösterir. Düzenli kullanım sonrasında sıkılaştırma ve yenileme etkileri görülmeye başlar.

 

Yeşil Çay Goji Berry Nasıl Kullanılır?

Siz de goji çileğini çiğ veya kuru halde direkt tüketmek istemiyorsanız goji berry bitki çayı nasıl kullanılır öğrenmeniz gereklidir. Çünkü goji çayı da meyvenin kendisi kadar etkili ve sağlıklı olur. Ayrıca hazır olarak satılan yeşil çay ile karıştırılmış hali ekstra antioksidan etkiye sahiptir.

Uzmanlar goji berry poşet çayı nasıl kullanılır sorusuna yanıt verirken püf noktalarına dikkat etmenizi önerir. Goji berrynin kaynamış suya atılması ve daha sonra beş dakika daha kaynatılması gerekir. Demlenen çay süzülerek gün içerisinde istenen saatte içilebilir. Özellikle sabahları kullanıldığında tüm günü zinde geçirmenizi sağlar.

 

Goji Berry Tozu Nasıl Kullanılır?

Goji berry tozu da çay gibi demlenerek kullanılır yani goji berry çayı ve zayıflama tozu nasıl kullanılır diye düşünüyorsanız, oldukça benzer şekilde kullanılır. Özellikle kilo verme sürecinde en etkili içeceklerden biri haline gelir.

İçeriği nedeniyle çok hızlı yağ yakar ve uzun süre tokluk hissi yaratır. Bu toz hazır bir şekilde satıldığı için kullanımı oldukça kolaydır.

Kurutulmuş Goji Berry Nasıl Kullanılır?

Meyvenin en kullanışlı ve sağlıklı hali olan kurutulmuş goji berry kullanımı oldukça basit. Kurutulmuş olduğu için istenirse atıştırmalık olarak yenilebilir, istenirse de suya atılarak içilebilir.

Diyette olanlar için, yoğurt içerisine katılarak ara öğünleri renklendirir. Dikkat edilmesi gereken nokta: günde bir avuç yani yaklaşık 20-30 gram kadar kullanılması olur. Goji berry hassas yapıda olduğu için hava almayan paketlerde muhafaza edilmesi ve sıcaktan etkilenmemesi gerekir.

Goji Berry Diyette Nasıl Kullanılır?

Zayıflamak amaçlı ve diyette goji berry kullanımının birçok seçeneği var. Fakat her seçenekte dikkat edilmesi gereken nokta düzenli kullanılmasıdır. Eğer her gün yeterli miktarda kullanılırsa etkileri görülmeye başlanır.

Uzmanlar goji berry kullanırken, şeker hastalığı için ilaç kullananların, hamile olanların ve tansiyon vb. ilaçlarını düzenli alanların kullanım öncesi mutlaka doktoruna danışması gerektiğini belirtirler. Goji berry tozu, goji berry&yeşil çay karışımı, goji berry kurusu veya goji berry çileğinin taze hali diyette kullanılabilir.

Goji Berry Tonik Nasıl Kullanılır?

Antioksidan içeriğe sahip olan goji berry ciltte tonik olarak da kullanılabilir. Günlük cilt temizliğinde kullanılan tonikler yerine goji berry tonik kullanıldığında kimyasal içeriklerden biraz olsun uzaklaşılabilir. Her gün düzenli olarak cilt temizliğinde kullanılırsa, ciltte sıkılaşma ve parlama oluşturur. Böylece daha sağlıklı ve canlı bir cilt görünüm elde edilebilir.

Goji Berry Hapı Nasıl Kullanılır?

Meyvelerin ve çayların dışında hap olarak da satılan goji berry isteğe göre bu şekilde de tüketilebilir. Fakat tüm zayıflama hapları gibi kullanımına oldukça dikkat etmek gerekir.

Bilinçsiz veya fazla kullanım zayıflamayı değil sağlık sorunlarını beraberinde getirebilir. Bu nedenle goji berry zayıflama hapı kullanmadan önce bir uzmana danışmak ve verdiği ölçülere uymak gerekir.

Goji Berry Yağı Nasıl Kullanılır?

Goji berry yağı hem kapsül şeklinde hem de sıvı yağ şeklinde satılır. Yağı direk olarak tüketmenin zor olduğu durumlarda kapsül şeklindeki goji berry yağı kullanılabilir. Bu yağ doğal olarak üretildiği takdirde pek çok vitamin ve minerali bir arada barındırır. İçeriğinde B1, B2, B6 ve E vitamini bulunur. Ayrıca yüksek miktarda antioksidan içeriğe sahip olduğu için vücudu arındırır ve içerdiği vitaminler ile cildi yaşlanmaya karşı korur.

Uzun bir süre saklanabilen yağ düzenli olarak kullanıldığında ciltteki ve vücuttaki etkisi görülmeye başlanır. Sıvı yağ şeklinde olan goji berry yağı, temiz cilt üzerine ve günde iki kez kullanılır. Diğer kremler ile kullanılmasında bir sakınca görülmez ve tüm cilt tiplerine uyum sağlar.

 

Goji Berry Zayıflama Çayı Nasıl Kullanılır?

Goji berry ve yeşil çay karışımında olduğu gibi sadece goji berry çayı da zayıflamak için kullanılabilir. Yüksek antioksidan özelliğe sahip olan goji berry zayıflama çayı nasıl kullanılır diye merak ediyorsanız, yanıt oldukça basittir. Goji berrynin kurutulmuş veya taze halini kaynamış su ile yaklaşık beş dakika kadar demleyerek çay kolayca hazırlanabilir. Her gün öncelikle sabahları kullanıldığında 1-1.5 ay sonra zayıflama etkilerini göstermeye başlanır.

Goji Berry Şampuan Nasıl Kullanılır?

Goji berry şampuanı içerdiği zengin besleyici maddeler sayesinde saça da iyi gelir. Düzenli kullanım sonrasında kadın ve erkeklerde saç dökülmesi, kepeklenme gibi problemleri ortadan kaldırmaya yardımcı olur. Bitki özlü doğal içeriği sayesinde herhangi bir yan etkisi bulunmaz ve her saç tipi rahatlıkla kullanabilir.

Goji Berry Eşliğinde Leziz Tarifler

1) Ayda 5 Kilo Vermenizi Sağlayan Goji Berry Çayı

Antioksidan ve metabolizma hızlandıran goji berry çayı sayesinde hızla kilo verebilirsiniz. Yapımı oldukça basit olan bu çayın düzenli kullanılması gerekir. 

 Ayda 5-7 Kilo Verdiren Goji Beryy Tarifi İçin Malzemeler

·         15-20 adet goji beryy

·         bir fincan sıcak su

Ayda 5-7 Kilo Verdiren Goji Beryy Tarifi Yapılışı

Sıcak suya meyveleri atın ılıyıncaya kadar bekletin. Sonrasında taneleriyle birlikte yiyin.

 

Tarif: Goji Berry Çayı

2) Zayıflatan Demleme Goji Berry Çayı

Goji berry meyvesini kullanarak çok kısa zamanda hazırlayabileceğiniz bir çay olan goji berry meyve çayı aynı zamanda zayıflamanıza da yardımcı olur. Goji Berry Çayı

Tarif: Goji Berry Çayı

3) Baharatlı Goji Berry Çayı

Eğer sade içecek yerine aromalı tercih ediyorsanız bu karışımı deneyebilirsiniz. Baharatlı goji berry çayı oldukça lezzetli ve etkili bir karışım. Baharatlı Goji Berry Çayı

Tarif: Baharatlı Goji Berry Çayı

4) Goji Berry Şerbeti

Bu meyve ile farklı lezzetler denemek de mümkün. Bunlardan biri de yemeklerin yanında vazgeçilmez olan goji berry komposto tarifi. Goji berry’nin bu tarifi şekerli olduğu için diyete pek uygun olmasa da meyvenin faydalarını almak için farklı bir yol olarak kullanılır.

              Kurt Üzümü Şerbeti

Tarif: Kurt Üzümü Şerbeti

5) Goji Berry ile Amaranth Topları

Sadece içecek değil lezzetli goji berry yiyecek tarifleri de mevcut. Sağlıklı bir tatlı tarifi arayanlara birebir olan goji berry amaranth topları farklı bir seçenek olur. Goji Berry ile Amaranth Topları

Tarif: Goji Berry ile Amaranth Topları

Goji Berry Nasıl Kullanılır? Yemek tarifleri

Meyveli Süt Çorbası

Baharatlı Goji Beryy

Zayıflatan Goji Berry Çayım

Goji Berry İle Amaranth Topları

Goji Berry Çayı (Zayıflatan Çay)

Kurt Üzümü Şerbeti (Goji Berry Şerbeti) Komposto

 GOJİBERRY NASIL YETİŞTİRİLİR:

Rakım: Ülkemizin her bölgesinde, 200-2000 m rakım arasında yetişen bir bitkidir. Nemli sahil iklimlerine mantari hastalık ve/veya  meyve aşırı sulu olduğuı için  uygun değildir

Ömrü: Yaklaşık 100 yıldır. Kök ölmediği sürece sürgün vermeye hazırdır. Biyolojik yapısı gereği hızlı büyüyen ve fidan dikildiği yıl dahi  çabuk meyve veren bir çalı grubu bitkidir.

Erkek-Dişi fidan: Kendne dölleyendir.  1/50 oranında  tozlayıcı erkek fertler  dikildiğinde  ise  yabancı döllenme rezervini kullanarak,  % 20 oranında  verim artışı sağlanmaktadır. 

Su İsteği:Bölgelere göre oranı değişmekle beraber,özellikle  İlk yıllarda yaz kuraklığını atlatabilmek ve arzulanan verim için  için mutlaka sulama gerklidir.İdeal sistem damla sulamadır.Yağışın yeterli olduğu bölgelerde  İleridi yıllarda kademe kademe azaltılarak 3-4 yıl sonra sulamaya son verilebilir.

Fidan Üretimi: Goji berry iki türlü yetiştirilirBirincisi tohumdan ikincisi çelikleme yöntemi ile .Yaygın olmamakla beraber  doku kültürü ile yetiştirme de mümkündür. 

Tohumdan üretilen ağaçlarda, 3 km yakınında  düşük ırk gojiberry  yoksa  yozlaşma olmaz ,aynı özelliği taşır. 

Tohum ekim ortamının ısısı 20-25 derece olduğunda  yedi ile on gün içinde çimlenme görülmesi gerekir.Bu süre ortam sıcaklığına ve ekilen tohumun cinsine bağlı olarak daha erken de görülebilir.

Bu işlemler sera ortamında sürekli olarak  ısı ve nem   kontol edilerek yapılmaktadır.

GOJİBERRY NİN BUDANMASI:

               Fidan Dikildiğinde: Goji berry fidanları bahçeye dikilip, ortalama 1 m lik kamış/çıtalara bağlanıp,  30 cm den tepe kesimi yapılmalıdır. Böylece gövdenin güçlenip kalınlaşması sağlanır.

              1.Yılİlkbaharda yaklaşık  60 cm den   tepe kesme işlemini tekrarlanmnalıdır. Çatal sayısı da en güçlülerinden 3 e indirilmelidir.  Amaç: Hem gövde kalınlaşması hem de taç yapması için. .Yoksa tek dal olarak yukarı uzayıp gider. Kendini taşıyamayan  bir  gövde  ortaya çıkar.
              2. Yıl ve Sonraki Yıllarİlerleyen zamanlarda ağacımıza, 1.30 cm den budanır.Ters armut  gibi bir  şekil verebilmek için  her ilkbaharda budamayı tekrarlamalıyız. (Max. hasat boyu 1.75 cm)

BUDAMA ZAMANI: Fidanlar uyanmadan hemen önce (Mart ayı başlarında)  yapılmalıdır.  Yaz ortasında budama yapılması  meyve verimini düşürecektir. 

            Toprak İsteği:Derinliği: Goji berry bitkisinin fazla  toprak seçiciliği fazla  yoktur. Köklerin gidebileceği toprak derinliği en az 70 cm olmalıdır. Fidan dikilecek sıralar üzerinde mimkün olduğunca  derin bir toprak işlemesi önerilir. 

Toprak Cinsi: Balçık topraklar idealdir. Killi balçık ve  kumlu balçık topraklar da uygundur. Toprak tahlilne göre organik madde ve gübre takviyesi yapılmalıdır Işık İsteği.    Doğrudan güneş ışığı ister. Gölgeye  uygun değildir. 

Hasat Zamanı: Haziran ayında başlayıp, Ekim ayına kadar yaklaşık 5 ay sürer. Aynı dalda hem çiçek, hem ham meyve hem de olgunn meyve vardır. Hijyen için hasat mutlaka ince ameliyet eldiveni ile yapılmalıdır.

Verim Miktarı: Normal  bakım ve  gübreleme şartlarında, serçe zararlısına karşı tedbir alınmak kaydı ile verim tablosu; (Ekim 2016 da revize edildi)

                  (Gojider Üyesi  5   üreticinin (Kayseri+Kayseri+ Yozgat+  Niğde+ Aksaray)  fiilen üretim ortalamalarından   alınmıştır)

                                                                                     1  AĞACIN VERİMİ                                                  

                      Birinci Yıl ........ ............=  Ağaç başına ortalama     40  gr yaş meyve . ............ ..(10 gr kuru )  

                      İkinci Yıl........................=  Ağaç başına ortalama  200   gr yaş meyve  ........... ..(50 gr kuru, )

                      Üçüncü Yıl.....................=   Ağaç başına ortalama 500  gr yaş meyve ............. ...(125 gr kuru)

                      Dördünci Yıl...................= Ağaç başına ortalama  1000  gr  yaş meyve  ..............(250 gr kuru)

                      Beşinci Yıl.....................= Ağaç başına ortalama  1500  gr  yaş meyve ...............(375 gr kuru)

                      Onuncu yıl ve sonrası...=  Ağaç başına ortalama  10 kg   yaş meyve .......... ......(2.5 kg kuru)

          Gojider (Türkiye Goji Üreticileri Derneği) olarak mutabık kaldığımız ortalama rakamlardır.  Lütfen  aşırı  rakamlara itibar etmeyiniz. 

 

Ekleyen:  Ercan ÇELİK
Ekleme Tarihi:  17.6.2018
İzlenme:  2219
Yazdır:Yazdır
 
Eklenen Yorumlar 
Bu Konuda En Çok Okunan Yazılar
 
TIBBİ AROMATİK BİTKİLER, KARABUĞDAY, TEFF,KİNOA,CHİA,
İklim Ve Toprak İstekleri: Akdeniz bölgesine ait bir bitki olmasına rağmen soğuklara dayanabilen bir bitkidir. Toprak yönünden fazla seçici değildir. Killi taban arazilerde daha iyi gelişir.
Ercan ÇELİK [ 7.1.2013 Devamı
 
TROPİKAL BİTKİLER AĞAÇLAR MANGO AVAGADO MUZ
Mango faydası ve kullanım kapsamı oldukça geniş bir meyve olmasının yanı sıra, lif ve C vitamini açısından oldukça zengin bir meyvedir. Saç ve cilt güzelliğinde doğal bir maske özelliğinde kullanılırken, birçok kozmetik ürünü
Ercan ÇELİK [ 7.1.2013 Devamı
 
MARMARA ADASI ÖZEL AĞAÇLANDIRMA, ARICILIK,HAYVANCILIK
2015 YILI BAŞLANGICINDA AĞAÇLANDIRMA SAHASININ İÇERİSİNE Nebi Baysal ile 50nADET ARI ALDIKLARINI, ORGANİK ARICILIK YAPILACAĞINI BUNUN İÇİN ARI SERTİFİKASI OLAN FEHMİ KiLIÇ'ı İŞE ALDIKLARINI,ÇALIŞANLARIMIZ SÖYLEMİŞTİR.
Ercan ÇELİK [ 7.4.2018 Devamı
 

CEVİZİN İNSANAveİNSANLIĞA FAYDALARI

  • En Çok Okunanlar
  • DÜNYANIN EN KALABALI...
  • MUSTAFA KEMALİN SAKL...
  • ÇEVRE BAKANLIĞI TEFT...
  • GÖKÇEADA...
  • SİVRİHİSAR KAYMAKAML...
  • VAKIFLAR ANKARA BÖLG...
  • TÜRKİYE,DAĞLARI,GÖLL...
  • Değerli KARDEŞLERİM ...
  • VAKIFLAR GENEL MÜDÜR...
  • TARIM Ve ORMAN BAKAN...
  • ESCAN A.Ş.Genel Müdü...
  • VALİLİKLERE AÇIK ÇAĞ...
  • 1938 deki Durumumuz ...
  • ESCAN ENERJi,SU,ÇEV...
  • Sevgi Kardeşlik Birl...
  •  
  • En Son Eklenenler
  • DÜNYANIN EN KALABALI...
  • ÇEVRE BAKANLIĞI TEFT...
  • MUSTAFA KEMALİN SAKL...
  • GÖKÇEADA...
  • TÜRKİYE,DAĞLARI,GÖLL...
  • KIYMETLİ ESCAN TOPL...
  • Değerli KARDEŞLERİM ...
  • VAKIFLAR ANKARA BÖLG...
  • SİVRİHİSAR KAYMAKAML...
  • ESCAN ENERJi,SU,ÇEV...
  •  

     

    Her Hakkı Saklıdır. ERCAN ÇELİK© 2013 Tasarim : Linear Yazilim